A hátonfekvésből oldalra fordulás a kisbaba 4 hónapos korában várható

Egyik módja, hogy a fej oldalra fordításával indítja a baba a mozdulatot, melyet a vállöv, karok, törzs, medence és a lábak követnek.
Másik mód a hajlított térdek hashoz húzása, majd oldalra billentése, ami viszi magával a törzset és a felsőtestet a fordulás irányába. Vagy egy tömbben fordul. 
Az egyensúlyszerv (vesztibuláris rendszer) fejlődése szempontjából ezért fontos: ha az izomtónus normál, akkor hátonfekvésben láthatóan jól fordítja mindkét irányba a fejét, és az oldalra fordulás, majd ebből esetleg hasra billenés sem ijeszti meg a csecsemőt. Az oldalra fordulás a test hossztengelye mentén értendő elfordulás, nagyon fontos ingeradás az egyensúlyszervnek. 
 
A szem-kéz koordináció fejlődése: 
A csendes szemlélődés, kezének nézegetése, csócsálása, karjával a teste előtt átlósan nyúlás mind fontos jelenségek 4 hónapos korban. A baba a megtapasztalásaival szerteágazó, hasznos kapcsolatokat épít agyának idegsejtjei között, és minél több összefüggést ismer föl, annál gyorsabban és könnyebben épít be új ismereteket és képességeket.
 
Elülső izomlánc (nyakát hajlító izmok, mellizmok, hasizmok) erősödése: a törzs elfordítását, enyhe hajlítását, a lábak hashoz emelését ezen izom csoportok végzik, a hátizmok normál tónusa pedig támogatja az elmozdulást. 
 
Normál tartás jellemzői oldaltfekvésben: a törzs egyenes, a gerinc folytatása a fej, lábait lazán hajlítva hashoz húzza, két kézzel szeme előtt játékot babrál. 
Gyanújelek, problémák: a tarkóizmok tónus túlsúlya, a hátizmok feszessége, a fej túlzott hátrahúzása, vagy izomzati lazaság,- gyengeség, vagy homorítás, vállak hátrahúzása 
Itt gyakorold kisbabáddal: a padlóra terített szivacs szőnyeg, vagy duplán lehelyezett polifoam kellemesen puha, de nem süppedős felszínt biztosít. Kemény matracú, széles kanapé, ágy is alkalmas lehet. Vannak babák, akik  puhább felszínen nyugodtabban, bátrabban mozognak, ez is természetes, igazodj gyermeked igényéhez.
 
Képi, videós anyag Facebook oldalunkon ITT érhető el.