Felnőtteknek

Mi áll a mozgásszervi problémák hátterében?

A mindennapi rutin, az életmódbeli sajátosságok, a munkavégzés folyamata és körülményei során sok megszokásból végzett mozdulat, testtartás észrevétlenül fokozottan terheli gerincünket,ízületeinket, izmainkat. Sokan éreztek bizonyára meghúzódott, elfeküdt, vagy huzatot kapott  izom miatt napokig tartó fájdalmat, mely még a mozdulatoknak is határt szabott. A testsúlyunk is maximálisan befolyásolja aktivitásunkat, ízületi, izomzati állapotunkat, vagy a keringési rendszer általános állapotát. Ne várja meg, amíg a szűnni nem akaró tünetek maradandó elváltozásokhoz vezetnek!

Mit tehetünk annak érdekében hogy a mozgásszervi panaszok elkerüljenek minket?

Ügyeljünk a súlyunkra, az étrendre, az életvitelünkre, a rendszeresen és  jólesően végzett mozgás mennyiségére. Ha nem tudja, hogy kezdjen hozzá, ne szégyelljen tanácsot kérni a szakemberektől: diabetológus orvos, dietetikus, gyógytornász,edző. 

Válasszon az alábbi menüpontok közül:

Gerincpanaszok

A hát- és derékfájdalmaknak számtalan kiváltó oka lehet, belszervi betegségek is adhatnak például lapockához húzódó (szív eredetű), vagy (kismedencei szervekből eredő) deréktájon jelentkező fájdalmat. A kezelés és a gyógyulás szempontjából minden esetben pontos orvosi diagnózisra van szükség!
A gerinc nyaki szakasza a legmozgékonyabb, ezért a csigolyák ízületi felszínei hamarabb elhasználódnak és sajnos már fiatal korban is tapasztalhatóak az alábbi problémák:
– csigolya elcsúszása
– csigolyák közti kisízületek kopása, csontfelrakódás
– porckorongsérv, vagy gerincsérv, mely hátra boltosulva a gerincvelőt, oldalra boltosulva az ideggyököt nyomja.
– nyaki borda, mely nyomhatja a gerincvelői ideget.
A nyaki gerinc szakaszon az ideggyök, és a gerincvelő nyomódása a kar, a kéz, és az ujjak érzészavarát, izomgyengeségét, zsibbadását, mozgáskiesését okozza.
A háti és ágyéki gerincszakaszra jellemző elváltozások:
–  csigolyák elcsúszása
–  lumbágó
–  a csigolya kisízületek kopása, csontfelrakódás
–  porckorongsérv.
Az idegi érintettség tünetei: a farizmokba és az alsóvégtagba sugárzó fájdalom, érzészavar, izomgyengeség.
A lumbágó tüneteit egy rossz mozdulat, túlerőltetés, vagy vírusfertőzés idézi elő, melyek már akár 25 éves kortól tapasztalhatók. Tipikus mozdulatra, rázkódásra, köhögésre fokozódnak a tünetek.
A porckorongsérv általában a kedvezőtlen testtartással járó, tartós statikus terhelés miatt alakul ki, pl.: irodai ülőmunka, napi több órás autóvezetés.
A kezelés minden esetben a diagnózisnak megfelelően, az egyéni adottságok figyelembe vételével zajlik. A kezdeti erős fájdalommal járó, ágynyugalmi szakaszt követően célunk a fájdalmas izomterületek lazítása manuális technikával, majd kíméletes mozgatással és izomerősítéssel a fájdalommentes, szabad aktív mozgás elérése.

Gyógytorna Kaposvár Dombóvár

Ízületi kopás

Minden ízületben kialakulhat, és nemcsak idős korban jellemző!

Leggyakrabban az alsóvégtag ízületei, a gerinc kisízületei érintettek. Az ízületi porcfelszín sérülése, idő előtti elhasználódása többnyire az alábbi okok miatt alakul ki:
– baleset
– sportsérülés
– fokozott igénybevétel, megerőltetés (akár nagyfokú súlygyarapodás a várandósság idején)
– túlsúlyosság.

Az ízületek kopásakor az ízületi porc fokozatos pusztulását az ízületi végen a csonthártya gyulladása, az ízületi tok elváltozása, valamint izom- és ínzsugorodás kíséri. Eleinte csak a mozdulat megkezdésekor érezhető fájdalom, ez néhány perc múlva az ízület „bejáródásával” megszűnik. Súlyosabb esetben, vagy a gyulladásos időszakban a pihenés és a mozgás is fájdalommal jár, kímélő sántítás, a mozgások beszűkülése tapasztalható (pl.: alacsony székre alig tud leülni, felállni onnan még nehezebb).

A sántítás jellege és oka ezen kívül még sokféle lehet, melyekre a gyógytorna a megfelelő kezelési lehetőség, pl.:
–  ízületi instabilitás
–  izomerő gyengülés (lépcsőn fel és lefelé nehezen jár)
–  izombénulás
–  végtaghossz különbség
–  érszűkület.

Az ízületi kopás velejárója az ín –és izomzsugorodás, mely tartós, vagy időszakosan visszatérő fájdalmat ad. A rövidült, rugalmatlan izmok kevésbé bírják a terhelést, fáradékonyak, sérülékenyek. A görcsössé vált izmok nyújtásával, kíméletes ízületi mobilizációval, egyénre szabott aktív tornával viszont mérsékelhető, megszűntethető az ízületi fájdalom

Gyógytorna Kaposváron és Dombóváron

Munkahelyi ártalom

Lassú víz partot mos. Erősítsük meg tehát a partot!

A naponta ismétlődő káros hatásokkal szemben a legjobb védekezés, ha karbantartjuk a testünket rendszeres mozgással, rendszeres pihenéssel, valamint ha a tüneteket nem hagyjuk kezelés nélkül.

Munkahelyi ártalomból adódóan a test egyoldalú terhelése pl.: ülőmunka, állás, hajolás, görnyedés, emelés visszatérő panaszokat eredményez. A hosszantartó statikus igénybevétel a legkárosabb hatású tartásunkra:
– előreeső vállakkal, görnyedt háttal ülés pl.: irodai munka
– mindennapos, órákig tartó autózás
– munkavégzés-specifikus testhelyzet (festő, burkoló, stb.)
– előrehajolva végzett munka
– görnyedve nagy súly emelése.

Mindezek gyakran kötött vállövi-, és hátizmokat eredményeznek. Gyakorivá válhatnak az ízületi gyulladások, idegbecsípődés, porckorongsérv. A kéz hirtelen, vagy rendszeres megerőltetésekor ínhüvelygyulladás, csonthártyagyulladás – teniszkönyök, golfkönyök – alakulhat ki.

Néhány javaslat az ízületvédelemmel kapcsolatosan:

 • ülőmunka végzésekor figyeljen arra, hogy az asztallap megfelelő magasságban legyen, akkor optimális, ha görnyedés nélkül tud dolgozni. Ezt akár a szék ülőmagasságával is beállíthatja.
 • az irodai székre helyezett ékpárnán, vagy koron alakú párnán kellemesebb ülni órákig, jótékony hatással van a derékra
 • a csukló alá helyezett szilikon párnáról a billentyűzet komfortosabban elérhető, megszűnik a csukló folyamatos hátrafeszítése
 • tartson többször pár perc szünetet, hogy átmozgassa végtagjait
 • nehéz súlyt hajlított térddel, egyenes derékkal, a testéhez közel tartva mozgasson, használjon derékvédő övet
 • fokozott igénybevételkor, vagy hidegben végzett munkához használjon ízületvédő övet, csuklószorítót, könyök-, térdvédőt.

Ritkán adódik az embernek lehetősége ízületvédelmi szempontból jobb munkahelyet találni, ezért amit lehet tegyen meg egészsége érdekében! Ne várja meg, amíg a szűnni nem akaró tünetek maradandó elváltozásokhoz vezetnek!

A fájdalmas, hibás mozgások helyreállításában nagy szerepet játszik az izmok, inak kíméletes manuális kezelése, erősítése, nyújtása, az ízületi mozgások normalizálása, a fokozatos terhelés, gyógytorna.

Gyógytorna Kaposváron és Dombóváron

Műtét után

Akár mozgásszervi, akár belgyógyászati betegség miatt volt szükség műtétre, ha a beavatkozás csontot, izmokat, lágyrészeket, ízületet érintett, az eredményes felépülés érdekében minél hamarabb megkezdett gyógytorna javasolt.

Leggyakrabban ilyen típusú műtétek után rehabilitálunk:

 • ortopédiai (pl. ízületi protetizálás)
 • baleseti 
 • idegsebészeti (pl. gerincsérv)
 • belgyógyászati (pl.szív koszorúér,-tüdőműtét)
 • onkológiai (pl. tumorok eltávolítása, mastectomia)
 • nőgyógyászati, szülészeti (pl. császármetszés, korrekció)
 • fül-orr-gégészeti (pl. amely a nyakizmokat érintette).

Számos belgyógyászati, okológiai, vagy egyéb műtéti beavatkozáshoz elkerülhetetlen a szegycsont, a kulcscsont, a bordák, a hasizmok, hasfal vagy a hátizmok átvágása, melyek után akár hónapokig érezhető helyi vagy kisugárzó fájdalom az érintett régiónak megfelelően, vagy a test távoli pontján. A kórházban az általános állapottól függően már a műtét utáni első napon megkezdődik a kíméletes gyógytorna, a mobilizáció. Az ott dolgozó gyógytornász megtanítja az ágyban való helyes elfordulást, felülést, felállást, az első lépéseket, és ha szükséges, segédeszköz használatot (kerekesszék, járókeret, könyökmankó, bot, stb.) is. A fájdalmat kiváltó mozdulat teljes mellőzése „robotszerű” mozdulatsorokat eredményez. A túlzott pihentetés az izmok elgyengüléséhez és zsugorodásához vezet, ami mozgásbeszűkülést és további fájdalmat okoz, ez pszichésen terheli az embert, lassítja a regenerációt. A hazatérés után minél hamarabb szeretne az ember bátrabban mozogni, újra a régi kerékvágásba lendülni, ezért célszerű folytatni a mindennapi tornát.

Sérülés után

Egy ízület sérülése kihatással van a szomszédos ízület mozgására, izomsérülés esetén a vele összeköttetésben álló izmok működésére, ezáltal az egész test mozgásképére!

Egy helyi sérülés a szomszédos ízület mozgására, a környező izmok, inak működésére is sokszor negatív hatással van. Például egy csuklótáji törés esetén értelemszerűen nehézzé és fájdalmassá válik a kezünkkel, ujjainkkal végzett mozgások zöme, ugyanakkor, mivel a sérüléskor az alkarizmok és inas részük is károsodik, bizonyos könyökmozgások is fájdalmat fognak okozni.

Gyakori sérülések és jellegzetes tüneteik:

A váll- és lapockakörüli izmok, inak gyulladása, kötöttsége

– fájdalom
– a beszűkült mozgás jellemzően: a kar vízszintes fölé emelése, „farzsebbe nyúlás”, a beteg nem éri el a háta közepét, hölgyeknél a melltartó bekapcsolásakor vállba nyilalló fájdalom
– izomgyengeség, egy bögre előreemeléséhez is alig van erő a karban.

A kéz tenyéri felszínének ínhüvelyeket érintő sérülése

 

– a fájdalom okozta kímélő tartás, mozgáskiesés
– érzéskiesés, tompa érzés, hidegérzet, „hangyázó érzés” a sérülés helyén és környékén
– zsugorodik a tenyér kötőszövetes állománya, mely állapot kezelés és torna nélkül rögzültté válik, a kéz funkciója kiesik.

A térd elülső keresztszalag szakadása

– térdtáji fájdalom
– duzzanat
– bizonytalannak érzett, instabil az ízület
– az ízület mozgásképtelensége

Az életkor előrehaladtával (vagy bizonyos állapotok, betegségek következményeként) a csontállomány törékenyebbé válik, ez miatt az elesések gyakori következménye időseknél a csukló, alkar, felkartörés, vagy a gyakran életveszélyes állapothoz vezető combnyaktörés, csípőtáji törés.

Mindenfajta csont, izom, szalag, ízület és lágyrészek sérülése, gyulladása után helyi duzzanat, fájdalom, mozgásbeszűkülés tapasztalható. Közvetlenül a sérülés után az érintett testrész nyugalomba helyezése, jegelés, gyulladáscsökkentők alkalmazása javasolt. Ezt követően a hibás mozgások helyreállításában nagy szerepet játszik az izmok, inak kíméletes manuális kezelése, erősítése, nyújtása, az ízületi mozgások normalizálása, a fokozatos terhelés, gyógytorna.

Sportoló felnőtt

A sport fontossága a mindennapokban:

Sokan úgy gondolják, hogy a feszített tempójú hétköznapokba már nem fér bele a testedzés. Sokan tapasztaltuk már, elkezdeni sokkal nehezebb, mint a rendszerességet fenntartani.

Aki minden nap 30 percet gyalogol, máris sokat tett az egészségéért! Ha valaki hetente kétszer is edzeni jár egy konditerembe, vagy alakformáló órákon égeti a kalóriát, úszik, kerékpározik, vagy a barátokkal focizik, az nagyobb állóképességgel, jobb erőnléttel bír, nem valószínű hogy túlsúlyossá válik. Továbbá egy-egy közös túrázás, kerékpározás a családdal vagy a barátokkal mindig  jókedvre hangol!

A sport szervezetünkre kifejtett pozitív élettani hatásait hosszasan sorolhatnánk,pl.:
– növeli a szív, tüdő kapacitását
– serkenti az agyi vérkeringést
– javítja az anyagcserét
– huzamos ideig rendszeresen végzett testmozgás csökkenti a vérzsír szintet, a vérnyomást, a vércukorszintet.

A sportos életvitel a pozitív élettani hatásain túl, a közérzetre és a lelkiállapotra is kedvező hatást gyakorol. A rendszeresen végzett testmozgás segít levezetni a feszültséget, hatékonyabbá válik a stressz kezelése a mindennapokban, magabiztosságot, optimista életszemléletet ad, kiegyensúlyozottá, kitartóbbá tesz.

A sportsérülésekől:

Ha bemelegítés nélkül vágunk bele az edzésbe, elhagyjuk a nyújtást, a kifáradás jelei ellenére túlerőltetjük magunkat, kisebb-nagyobb sérülést szenvedhetünk.

Néhány példa a leggyakoribb panaszok közül:

 • fej-, tarkó -, nyak fájdalom : – egy hirtelen rossz mozdulat a nyakizmok, csuklyásizom rándulását eredményezi
 • a huzatos helyen tartózkodás, vagy a túl hidegre beállított autóklíma miatt az erre igen érzékeny nyakizmok kötötté válnak (EZ NEM SPORTSÉRÜLÉS!!)
 • váll és lapockakörüli fájdalom: merev nyakizmok, a váll körüli izmok, vagy a vállízület sérülése miatt
 • könyök, alkar, csukló fájdalma az izmok megerőltetése, húzódása miatt
 • deréktáji fájdalom: – a széles hátizom,vagy az ágyéki gerincszakasz mély hátizmainak meghúzódásakor pl.:hirtelen oldalra hajláskor, rossz technikával végzett súlyemeléskor
 • a csigolya,a szalagok, a porckorong, ideg károsodása áll a háttérben
 • térdkalács körüli fájdalom:  a négyfejű combizom húzódása, megerőltetése miatt
 • egyéb térdtáji fájdalom: a hátsó combizmok húzódása, túlerőltetése miatt , vagy szalag, porc sérülés váltja ki
 • a combközelítő izom megerőltetése, rándulása: labdarúgóknál rúgás közben ütközéskor gyakran előfordul
 • a sípcsont elülső felszínének fájdalma : ha valaki rendszeresen betonon, vagy nehéz domborzaton fut, vagy nem a megfelelő cipőben sportol, valamint  ugróatlétáknál is gyakori
 • a sarok, vádli izomzat fájdalma:  Achilles-ín rándulása, szakadása miatt.

A kezelésről:

A verseny – és hobbi sportolók szempontjából is kifejezetten fontos a sérülések megelőzése, továbbá  az ezekből való gyors felépülés. Versenysportolóknál hatalmas hátrány a több hónapos lábadozás, számukra ezt az időt a töredékére kell csökkenteni! Elsődlegesen fontos a lehető legrövidebb idő alatti gyógyulás a  maximális erőnléti szint visszanyerése érdekében, ezért annyira hangsúlyos  a gyors és hatékony rehabilitáció.

Mindenfajta csont, izom, szalag, ízület és lágyrészek sérülése, gyulladása után helyi duzzanat, fájdalom, mozgásbeszűkülés tapasztalható. Közvetlenül a sérülés után az érintett testrész nyugalomba helyezése, jegelés, gyulladáscsökkentők alkalmazása javasolt.

A kezelés minden esetben a diagnózisnak megfelelően, az egyéni adottságok figyelembe vételével zajlik. A hibás mozgások helyreállításában rendkívül nagy szerepet játszik az izmok, inak fellazítása, elmozgatása, vagyis a speciális manuális technika alkalmazása. Erre épül az izmok célzott erősítése, nyújtása, fokozatos terhelése, az ízületi mozgások normalizálása, a gyógytorna.

Manuális kezeléssel, és az egyéni állapotnak megfelelő célzott nyújtással és erősítéssel megadható az a plusz, ami a legjobb teljesítményhez kell!