Kinesio-Tape

A teljesítmény- és tömegsport fejlődésével együtt vált a sérülés megelőzésére és kezelésére használt bandázsolás ismertté és kedveltté. A sport extrém és változó követelményei új anyagok és technikák kialakításához vezettek, például: a biomechanikai tudás felhasználásával. Így hozták létre a ’’tapadó tape-et’’ (tapadó kötést) vagy az elasztikus ragasztókötést.

A mechanoreceptorok (külső hatásokat érzékelő idegvégződések) neurofiziológiai kutatása rámutatott arra, hogy a funkcionális kötéseknek nem csak passzív hatásuk van, hanem neuro-muscularis (ideg- izom) választ is kiváltanak, különösen közvetlenül a bőrre ragasztva.

5m X 5 cm-es tape tekercsek léteznek, több színben. Természetes pamut alapanyagú latex nélküli anyag: erős a bőr számára jól tolerálható, ezért hosszan viselhető.

Felragasztása körülbelül 110-130 cm magasságú gyermekektől kezdhető, hisz ez az a magasság, amelynél már akkora bőrfelületekkel rendelkezünk, hogy ott az elasztikus kötés igazán hatást képes kiváltani.

Legjelentősebb a fájdalomcsillapító, illetve a rugalmas stabilizáló szerepe az elasztikus tapasznak. Alkalmazható sérüléseket követően, ízületi húzódások, rándulások, ficamok esetén. Továbbá felhelyezése javasolt végtagtöréseket követő gipszlevétel után is, mivel biztonságérzetet nyújt a körülvevő ízületek számára. Az elgyengült tartóizmok védőfunkcióját támogatja ezáltal. Ezen kívül laza ízületek, visszatérő ficamos állapotok, megnyúlt ízületi szalagok előfordulása esetén is hatékony segítséget tud nyújtani a kinesio-tape. A serdülőkor leggyakoribb problémájának számító hanyagtartás meglétekor forszírozza a hátizmok aktivitását is.

A viselése komfortos, esztétikus, kényelmes, designos. Bármilyen ruhadarab alatt hordható, semmiben nem akadályoz minket. Az aktív mozgást feleslegesen nem akadályozza. Fájdalommentes, gyorsan felhelyezhető és eltávolítható. Költséghatékony, kemikália mentes, konzervatív megoldás. A legmodernebb dinamikus stabilizátor a XXI. században.