Flossing - Kompressziós terápia mozgással

A dolgos hétköznapokban, a nem megfelelő életmód hatására túlterhelések sorozata érhet minket, ami viszonylag hamar, akár komolyabb mozgásszervi fájdalmakhoz és betegségekhez vezetnek. Szervezetünket ért túlterhelések okozhatnak izom és kötőszöveti egyensúly megbomlást, amely az ízületeink mozgásterjedelmének beszűkülését, szöveteink krónikus feszességét, az izmok gyengülését vonhatja maga után. Ezen tényezők sérülésekhez, gyulladásokhoz, és amiért az emberek nagy része szakemberhez fordul, az állandósuló fájdalomhoz problémájához vezethetnek.

Mi terapeuták igyekszünk elsőként a fájdalom csillapítására fókuszálni, és minél több technikát bevetni annak érdekében, hogy rövid idő alatt, de hosszantartó életminőségbeli javulást érjünk el. Az fizioterápiás kezelések között megjelent egy fiatal eljárás, a flossing terápia, ami napról napra egyre nagyobb teret hódít hazánkban.

A flossing egy komplex kezelés, amelynek része a floss szalaggal létrehozható kompressziós terápia, és a megfelelően összeállított mozgásterápia. Technikai kivitelezése során a páciens sérült végtagja/területe köré tekerjük közvetlenül a szalagot (vastag, rugalmas gumi szalag), a megfelelő feszítéssel, majd terápiás jelleggel átmozgatjuk az adott területet. Mivel a páciensek nagy része, szeretne hamar, fájdalommentesen élni és hosszantartó eredményt elérni, így ez a terápia, a gyors fájdalomcsillapítás szempontjából is, a rehabilitáció hatékony kiegészítése lehet.

Az adott terület szorítása és a mozgatása révén elősegítjük a lágyrészek egymáson való elcsúszását, ezzel oldva a szöveti letapadásokat. Ödéma csökkentő hatása is bizonyított, a kompresszió következményeként visszafogott vér és nyirokkeringés a feloldás után, hirtelen megindul, ezzel felfrissítve a területet. Egészséges egyén esetében prevenció céljából is megfelelően alkalmazható, valamint izomerősítésre, az edzés kiegészítéseként.

Fontos megjegyezni, hogy önálló terápiaként kevés lenne ez a technika, és vannak olyan kizáró tényezők, betegségek, tünetek, amelyek nem is teszik lehetővé a használatát. Ezért bízd gyógytornászodra a döntést, hogy a kezelésedbe beilleszti-e ezt a technikát, illetve közös munkátokban mikor, meddig alkalmazza.

A munkám során igyekszem különböző technikákkal kiegészíteni és színesíteni a kezeléseket, így természetesen a páciensek problémáját és tüneteit szem előtt tartva, előszeretettel alkalmazom a flossing terápiát.