dévény-módszer

Csecsemőknél a korai kezelés jelentősége az agy érési folyamataiban rejlik. Fontos a minél korábbi életkorban megkezdett kezelés, mert a forgás, kúszás, mászás elemei optimálisan időben egymást követően jelennek meg, e mozgások elemei egymásra épülnek.  Nem szerencsés egy-egy mozgássor kimaradása, mert így az azt követő magasabb szintű mozgás gyakran gyengébb mozgáskoordinációval, a normáltól eltérő végtaghasználattal valósul meg. A rosszul rögzült mozdulatok továbbá a későbbi életkorokban már nehezen korrigálhatók. Fontos hogy a kisbaba az életkorának megfelelő mozdulatsorokat, testhelyzeteket, kézhasználatot szabadon gyakorolhassa.

kinesio-tape

A teljesítmény- és tömegsport fejlődésével együtt vált a sérülés megelőzésére és kezelésére használt bandázsolás ismertté és kedveltté. A sport extrém és változó követelményei új anyagok és technikák kialakításához vezettek, például: a biomechanikai tudás felhasználásával. Így hozták létre a ’’tapadó tape-et’’ (tapadó kötést) vagy az elasztikus ragasztókötést.
A mechanoreceptorok (külső hatásokat érzékelő idegvégződések) neurofiziológiai kutatása rámutatott arra, hogy a funkcionális kötéseknek nem csak passzív hatásuk van, hanem neuro-muscularis (ideg- izom) választ is kiváltanak, különösen közvetlenül a bőrre ragasztva.

köpölyözés

A hagyományos népi gyógyászat igen kedvelt módszere és mi gyógytornászok is szívesen használjuk a mozgásterápia elemeként. Ez egy vákuum terápia, ami elsősorban a bőrre és a bőr alatti kötőszövetre, a legfelső izomrétegre hat. A köpölyben tartósan negatív nyomást hozunk létre, ami megemeli a bőrt, felhúzó erőhatást fejt ki a kötőszövetes hálóra (fasciára).

flossing

A flossing egy komplex kezelés, amelynek része a floss szalaggal létrehozható kompressziós terápia, és a megfelelően összeállított mozgásterápia. Technikai kivitelezése során a páciens sérült végtagja/területe köré tekerjük közvetlenül a szalagot (vastag, rugalmas gumi szalag), a megfelelő feszítéssel, majd terápiás jelleggel átmozgatjuk az adott területet. Mivel a páciensek nagy része, szeretne hamar, fájdalommentesen élni és hosszantartó eredményt elérni, így ez a terápia, a gyors fájdalomcsillapítás szempontjából is, a rehabilitáció hatékony kiegészítése lehet.