A szív és érrendszeri problémák kialakulásának rizikótényezője többek között a csökkent fizikai aktivitás, a mozgáshiány, és a statikus helyzetekben végzett életmód lehet. A keringési rendszer működésével jutnak el különböző, (jól)létünket nagyban befolyásoló fontos anyagok különböző helyekre (pl.: hormonok, tápanyagok), mely rendszert a szívünk működtet. Légzőrendszerünk segítségével történik meg a légcsere, az oxigén és szén-dioxid szállítása. Ezeknek a rendszereknek tehát tökéletesen jól kell működniük, saját egészségünk érdekében! A WHO ajánlása szerint minimum heti 150-300 perces közepes intenzitású mozgást/edzést kéne végezni egy embernek „egészsége megőrzése” érdekében.

Mi az emberre jellemző legtermészetesebb, legfunkcionálisabb mozgásforma? 
A járás. Így tehát keringési rendszerünket a tempósan végzett sétálás, vagyis gyaloglás (határozott ütemű előre haladás) végzése által is tudjuk tréningezni. A folyamatos, rendszeres testmozgáshoz a szervezet adaptálódni képes! Így folyamatosan fejleszthető!

Miért érdemes a rendszeres gyaloglást beépíteni az életünkbe, milyen jótékony hatásai vannak?
Mivel a mozgatórendszert használja, így növeli a fizikai aktivitást, ugyanakkor ízületkímélő. Gyaloglás során a pulzus emelkedik, ami dolgoztatja a szívet, ezáltal erősödik a szívizom, a vérkeringés pedig felgyorsul. Csökken a nyugalmi pulzus, és nő a maximális oxigénfelvevő képesség, mely által fokozódik az állóképesség. Az alsó végtag izmait megdolgoztatja. Fokozódik a légzés. Felgyorsítja az anyagcserét, hogy az izmok el legyenek látva megfelelő energiával, javítja a nyirokkeringést, a salakanyagok elszállítását, ezáltal felgyorsítja a gyulladásos folyamatok lezajlását. A karok – lábak lengetése által végzett diagonális mozgás során a törzsizomzatot is fejleszti, tehát egy gerinc stabilizáló mozgásforma. A tempósság által a kötőszövet könnyedebbé, rugalmasabbá válnak. Komplex erősítő, nyújtó, illetve a
kötőszöveteket és az ízületeket mobilizáló hatása van. A szív és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása által csökkenti a társbetegségek kialakulásának kockázat, mint például az elhízás, cukorbetegség, daganatos megbetegedések, magas koleszterinszint, magas vérnyomás. A gyaloglás fejleszti a koordinációs képességet, az idegrendszerre gyakorol jótékony hatást, így csökkenti a mindennapi stresszt, feszültséget. Javítja az agyi aktivitást, összpontosítást. Erősíti az immunrendszert – megfelelő táplálkozással és rendszeres testmozgással sokat lehet tenni érte! Növeli a csontsűrűséget (a láb talajnak ütközése által), a csontritkulás megelőzése érdekében fontos a csontépítő folyamatok serkentése. A könnyed, aerob terhelés csökkenti az elmerevedett ízületek miatti fájdalmat. Statikus testhelyzetben végzett dolgozók számára (pl: irodában ülők) napközben is ajánlott. Segít a fogyásban. Könnyen beiktatható és ingyen van! Hosszú távon a gyaloglásnak ugyanolyan testi-lelki hatásai vannak, mint bármely másik rendszeres, változatos testmozgásnak.

Futás vs. gyaloglás?
Gyaloglás következtében később lép fel a fáradás, vagyis hosszabb ideig végezhető, mint a futás. Túlsúlyosoknak nem is igazán ajánlott futni, hiszen a súlytöbblet jelentős terhet ró az ízületekre, a gyaloglás azonban kockázatmentes ebből a szempontból, időseknek is kifejezetten ajánlott. Gyaloglás során a becsapódás jóval kisebb mértékű, mint futás során, így gerincproblémások (hát- és derékfájósok) is végezhetik. Akik boka-, térd- vagy csípőízületi panaszokkal élnek, nagy odafigyeléssel, fizioterápiás kontroll mellett fussanak csak, a sérüléselkerülése érdekében. A futás is serkentőleg hat a vérkeringésre, javítja az oxigénfelvételt, viszont a szervezet számára megterhelő. Emiatt a „komolyabb távokon futók” a felkészülésre, nyújtásra is nagy hangsúlyt fektetnek, míg a hobbi futók ezeket a lépéseket kihagyják, így komoly egészségügyi kockázatnak teszik ki magukat. A gerincproblémák egyes fajtáinál (kisízületi kopások, porckorongsérv-tünetmentességig, gyulladásos állapotok, műtét utáni rehabilitációs időszak) szintén ellenjavallt a futás. Az inkontinenciával élők számára is kontraindikált a futást, mert a tünetek felerősödhetnek. Szülés után sem ajánlott rögtön az anyukáknak a futás, hiszen izomfűzőjük (CORE izmaik) még nagyon gyengék, a stabil támasz érdekében, először azokat kell meg erősíteniük. Ezek mellett, biomechanikai szempontokat figyelembe véve a természetes talajon való futás a javallt, a betonon való futáshoz képest, de egy jól megválasztott futócipő már nagy segítséget jelenthet a betonon futóknak is!

Forrás: Almásy Csilla – Gerinckoncepció