Figyelj oda gyermeked testtartására! Hogy miért? Olvasd el a cikket!

Nemzetközi kutatások alapján 62 %- ban fordulnak elő tartáshibák már óvodás korban is. A gyermekkori derékfájások oka 80%-ban a rossz testtartás miatt alakul ki, melyben a törzsizmok gyengesége, izomegyensúly felbomlás és a mozgáshiány is közre játszik. Ez rizikó tényezője lehet a felnőttkori derékfájdalom kialakulásának és a gerinc degeneratív megbetegedéseinek.

Hanyag testtartás következtében a gerinc bizonyos szegmensei túlterhelt helyzetbe kerülnek, míg más szegmensekben blokkolódik a mozgás, izomegyensúly megbomlás lép fel, ami következtében asszimmetria alakulhat ki a törzsön, ez kihat a fej, a medence és a végtagok helyzetére is, elindítva vagy éppen folytatva egy globális mechanizmust a testben és a mozgatószervrendszerben, melyből előbb-utóbb sajnos probléma lesz.

Jó tudni!

A gyermekek 3-4 évesen sokat másznak fel/le a bútorokra, bemásznak az asztal, szék alá. Gyakran játszanak négykézláb helyzetben és guggolva, amik még gerincbarát mozgásformák. Az iskolakezdés sajnos fordulópontot jelent a testtartás hibák és a helytelen mozgásminták, izomegyensúly felbomlás megjelenésében. A 6-8 éves gyermek átlagban 35-40 órán át ül görnyedve (fej-váll előre helyeződik, háti gerinc szakasz görbület fokozódik) az iskolapadban, emellett a természetes mozgás és játékformák is a háttérbe szorulnak. A rengeteg telefon nyomkodás következtében, mely egyre gyakoribb óvodás korban is, gyermekünk feje hosszas órákat előre helyezett tartásban rögzül, mely hatására a nyakizmok krónikusan megfeszülnek annak érdekében, hogy az előre helyezett súlyt = fejet a „helyén” megtartani még képesek legyenek. Ez azonban a későbbieken komoly nyaki és hozzá kapcsolódó egyéb strukturális vagy funkcionális panaszokhoz is vezethetnek. Ebben az életkorban a testalkat is változik, a növekedés folyamatos. A 3-6 év közötti gyermekek körében a láb növekedésének van a legnagyobb aránya, így a futás és ugrálás kiemelten lényeges szerepet tölt be ebben az életkorban.

A gyermekek gerince különleges gondoskodást igényel, mivel porckorongjaik még magasak, így a tövisnyúlványok távolabb helyezkednek el egymástól, mint a felnőtteknél. Az ín és szalagrendszerük nekik még laza, ezért hajlékonyabbak, így korán hozzá is szokhatnak a helytelen testtartáshoz. Ebben a korban azok a gyakorlatok fontosak, melyek a váll/vállöv/törzs izomzatot erősítik, mert azok még nem olyan fejlettek, ezért is áll ki például a gyerekek lapockája, ez azonban megfelelő gyakorlatokkal korrigálható. A gyakorlatoknál ügyelni kell arra, hogy mindkét testfél egyenlően legyen terhelve, mert különben a törzsizomzat egyenlőtlenül fejlődik, amelynek következménye egy felvett kompenzáló testtartás lesz, melyből akár még funkcionális gerincferdülés is kialakulhat. A has és medence izomzat a medence egyenesen tartását (medence és törzs kontroll) szolgálja és ezzel a gerinc egész tartását befolyásolja. A gyenge izomtónus miatt a gyermekek gyakran előrebillentik a medencéjüket, ami miatt fokozódik ágyéki gerinc görbületük.

A helyes testtartás biztosítja a nyak, hát, ágyéki gerincszakasz fiziológiás görbületeit, gondoskodik a has és hát (törzs) izomzat megfelelő fejlődéséről, a medence és a lábak helyes állásáról, valamint a belső szervek természetes helyzetéről és tökéletes működéséről. A helytelen testtartás javításában a helyes légzési módnak is nagy szerepe van. Belégzésnél a mellkas tágul, és a gerinc egyenesedik. Fontos a rossz testtartást még a növekedés folyamán megfékezni, egyébként a gerinc olyan rögzülése következik be, ami felnőttkorban további és nagyobb problémákhoz vezethet.

blog

A tartáshibákat időben fel kell ismerni és hatékonyan foglalkozni vele! Mivel lehet segíteni?

Fontos a gyermekek gerinc prevenciós tudásának fejlesztése – a gerinc számára kedvező testtartási és mozgási szokások megtanítása. A mozgásterápia során elsődleges szempont a gerincet mobilizáló, tehermentesítő és stabilizáló gyakorlatok alkalmazása. A játékos állat és növényutánzó, kúszó-mászó- négykézláb helyzetben végzett gyakorlatok alkalmazása javítja a gyermekek testtartását, erősíti törzsizmaikat, valamint nyújtja a gerincüket (és szöveteiket). Törekedni kell az izomegyensúly helyre állítására – kiemelten a mellizmok, csípő hajlítók, combhajlítók, törzs feszítők, hasizmok, lapockazárók, farizmok izomtónusára mivel, hogy ezen izmok határozzák meg a medence, végtagok és a fej megfelelő helyzetét is, melyek oda-vissza hatnak egymásra és befolyásolják a gerinc helyzetét, így a testtartást is. Fontos terápiás cél még a megfelelő törzs stabilitás – medence és lumbális motoros kontroll kialakítása. Az egyenlőtlen, instabil felületeken végzett gyakorlatok erősítik a talp, a lábszár, valamint törzsizmokat is, fejlesztik továbbá az egyensúlyt, a testhelyzet érzékelést és a koordinációt. Ezáltal fejlődik az ideg-izom kapcsolat, így gyakorolva jótékony hatást az idegrendszerre, melyre a gyermekeknek (is) hatalmas szükségük van!

Kovács Bettina
gyógytornász

Ovis torna nálunk
A gyakorlatsor célja ebben az esetben az egyensúly megőrzése járás, fellépés, lelépés, ugrás, szökdelés közben. Ez azoknál a gyermekeknél kifejezetten kihívás, akik lábujjhegyen járnak, befelé ívelő a lábfej vagy éppen erősen bedől a boka. Szeretnél konzultálni szakemberrel? Keress minket bátran, kollégáink örömmel segítenek!